Site icon OnlyForMen.cz

Tabák v gastronomii? Víte, co bude ladit třeba s Camel náplněmi Amber? Nechte se překvapit

Spárujte Camel náplně s vybraným pokrmem

Spárujte Camel náplně s vybraným pokrmem

Tabák je rostlina, která má poměrně široké uplatnění — a skvělé využití si proto našla rovněž ve světě gastronomie. Ať už jako tajná ingredience a neotřelé koření přímo pro přípravu různých pokrmů, tak jako výborná varianta k párování s mnoha různými jídly či nápoji. Specifická tabáková chuť přitom nabízí širokou škálu nuancí, které ocení i ti nejvytříbenější gurmáni.

Tabák jako koření i tajná přísada

Ačkoli tabák nepatří mezi zcela běžná koření, mohli byste ho v řadě špičkových restaurací po celém světě najít a ochutnat v mnoha sladkých i slaných pokrmech — třeba v čokoládových lanýžích, vytříbených omáčkách k různým masům, ale i zmrzlině.

Tabákovou chuť je možné přitom do jídla zakomponovat několika způsoby. Tabák lze využít třeba jako aromatickou přísadu při oblíbeném uzení, stejně jako jej můžete přidávat do jídla spolu s dalším kořením. Použít ho můžete přímo v čisté podobě, ale lze ho například i vylouhovat ve smetaně, cukrovém rozvaru či alkoholu.

Párování tabákových chutí s jídlem

Tabák je možné ale do gastronomických požitků zapojit také jinak. Podobně jako například víno či čokoláda se také tabák skvěle hodí k párování s různými druhy jídel a rozmanitými chutěmi.

Foto: Ploom.cz

K párování tabáku s jídlem lze přitom velmi dobře využít i tabák zahřívaný. Ideální variantu představují třeba kvalitní tabákové směsi Camel, které znáte z náplní do přístrojů na zahřívání tabáku Ploom. Stačí si vybrat některou z tabákových náplní Camel — třeba Amber, Tan či Burgundy — a zkombinovat ji s nějakou vhodnou chutí.

Jak ale poznat, které chutě k sobě pasují? Není to překvapivě nijak složité. Pro párování tabáku s jídlem si stačí osvojit několik jednoduchých pravidel, která vám pomohou přinést ještě o poznání intenzivnější a chutnější gastronomické zážitky:

Vyzkoušet můžete třeba některý z následujících receptů:

Recept na pravé italské affogato

Italskou klasiku, která skvěle završí výbornou večeři, můžete vyzkoušet třeba v kombinaci s chutí tabákové náplně Amber. Příprava tradičního affogata je velmi snadná a výsledek předčí vaše očekávání:

Recept na úžasný slaný karamel

Máte rádi sladké i slané? Vyzkoušejte slaný karamel, který v sobě snoubí to nejlepší z obou světů. Hodí se do spousty dezertů, lze ho ale použít na palačinky, lívance, stejně jako do ovesné či rýžové kaše. A můžete ho vyzkoušet spárovat třeba s tabákovou náplní  Burgundy:

Recept na geniálně jednoduché kuřecí špízy v troubě

Některé recepty jsou tak prosté, snadné a rychlé, že snad ani nemohou být dobré. Opak je ale pravdou! A když navíc tyhle špízy zkusíte vyladit s chutí náplně Tan, nebude to mít chybu:

Recept na zapečenou čekanku s tymiánem a slaninou

Čekanka sice není v tuzemské kuchyni nejčastějším hostem, to z ní ale dělá ideálního adepta na vyzkoušení. A když už budete experimentovat, zkuste ji spárovat s tabákovou náplní Bronze:

TIP: Ploom perfektně ladí také s míchanými nápoji. Přečtěte si, jak párovat Ploom náplně s drinky.

A nezbývá než popřát: dobrou chuť!

Použité zdroje:
www.nohcigars.com
www.scmp.com
https://fresh.iprima.cz/recepty/affogato-osvezujici-kava-se-zmrzlinou
https://www.naskokvkuchyni.cz/slany-karamel/
https://www.pgfoodies.com/recept/23/kureci-spizy-kure-skorice-cesnek-pistacie
https://www.apetitonline.cz/recept/cekanka-zapecena-s-tymianem-slaninou

Exit mobile version