Site icon OnlyForMen.cz

Vědci rozluštili původ brambor. Klíč byl v evolučním křížení

Brambory patří k nejoblíbenějším a nejdostupnějším potravinám na světě. Ale odkud se vlastně vzaly? Odpověď teď přinesl mezinárodní tým vědců – a není to žádná nuda. Ukázalo se, že za vším stojí dávný botanický románek mezi předky rajčat a rostliny jménem etuberosum.

K hybridizaci došlo v Jižní Americe před 8 až 9 miliony let. Výsledkem byl zcela nový rod rostlin zvaný Petota, do kterého dnes patří jak pěstované brambory, tak víc než stovka jejich divokých příbuzných.

Láska, z níž vyrostly hlízy

To, co z tohoto spojení udělalo přelomovou událost, byly hlízy. Díky nim mohly nové rostliny ukládat vodu, škrob a přežít bez semínek i bez opylování. Právě to jim umožnilo rozšířit se do drsných horských oblastí, kde jiné plodiny neobstály.

Vědci objevili konkrétní geny, které za tím stály: SP6A pochází z linie rajčat a řídí, kdy se hlízy vytvářejí. IT1 přispěl etuberosum a ovlivňuje samotný vznik hlízy. Společně umožnily, aby se z hybridní rostliny stal úspěšný přeživší.

Evoluce umí být překvapivě kreativní

„Křížení u rostlin známe, ale často končí slepou uličkou,“ upozorňuje botanička Sandra Knapp. V tomto případě ale příroda překvapila – vznikl nový rod, který se dál větvil a diverzifikoval. Z brambory se stal šampion přežití i výživy.

Studie, která vyšla ve vědeckém časopise Cell, analyzovala genomy 128 rostlin a přinesla největší sběr dat o divokých bramborách vůbec. A díky novým technologiím vědci konečně poskládali evoluční puzzle, které dlouho mátlo i zkušené biology.

Co dál? Možná brambora s rajčetem

Vědci teď chtějí zjistit, co přesně geny SP6A a IT1 dělají, a jestli by podobné principy šly využít u jiných plodin. Cílem je vyšlechtit rostliny, které budou růst rychleji, zvládnou extrémní podmínky a budou šetrnější k přírodě.

A pak je tu ještě jedna vtipná myšlenka: Co kdyby šlo vytvořit rostlinu, která by nad zemí plodila rajčata a pod zemí brambory? Jeden z výzkumníků už jí dal i jméno – tomtato. Ale jak říká Knapp, místo bizarních hybridů bychom se měli soustředit na to podstatné: „Vylepšujme to, co opravdu jíme.“

Exit mobile version