10.6 C
Czech
Pondělí 21. dubna 2025

Kulinářské turné po Jižní Americe

Jižní Amerika je obrovský kontinent s velmi bouřlivou historií. To je jasně patrné na místním jídle, které má kořeny ve směsi starověkých domorodých kultur a současných evropských vlivů. Co ochutnat?

Přečtěte si průvodce po jednotlivých zemích a nejlepším jídle a pití, které Jižní Amerika nabízí.

Arepas – Kolumbie

Arepas jsou typickým pouličním občerstvením v Kolumbii a najdete je téměř na každém rohu této rozlehlé a krásné země. Ve své nejjednodušší podobě je arepa tlustý, kulatý nekvašený chléb vyrobený z mleté ​​kukuřičné mouky, grilovaný na žhavém uhlí a potřísněný vydatnou dávkou másla. Sýr je oblíbeným doplňkem, ale pro každou denní i noční dobu jsou k dispozici nekonečné regionální variace. Vyzkoušejte arepa con huevo v hlavním městě země Bogotě. Neodolatelná kombinace smažené arepy s dokonale uvařeným tekutým vejcem pro skvělou snídani.

Ovocná šťáva – Ekvádor

Úrodnost rozmanité krajiny Ekvádoru se odráží v nepřeberném množství ovoce, které plní stánky na rušných centrálních tržištích. Mobilní pouliční prodavači křižují města a nebuďte překvapeni, když vám i v autobuse nabídnou granadillu (příbuznou mučenky) a plátky čerstvého ananasu. Kromě konzumace ovoce tak, jak je, jsou Ekvádorci experty na vytváření jugo naturales (čistá ovocná šťáva, voda a cukr) a batidos (ovocné smoothie smíchané s mlékem).

Ceviche – Peru

Tři klíčové ingredience pro skutečně autentické peruánské ceviche jsou čerstvé ryby nebo korýši, sůl a limón. Limón není ani citron ani limetka, ale kříženec mezi nimi. Jeho kyselost efektivně „uvaří“ syrové ryby a je tím, co dává pokrmu jedinečnou ostrou, ale jemnou chuť. Ceviche lze nalézt v mnoha dalších podobách v Chile, Ekvádoru a Kolumbii (Kolumbijci používají vařené měkkýše a jejich verzi doplňují horkou rajčatovou omáčkou).

Klasické doplňky zahrnují sladké brambory, nakrájenou červenou cibuli a kukuřici. Moreish marináda, leche de tigre, je skutečnou hvězdou tohoto jídla a je sama o sobě oblíbenou přílohou.

Salteñas – Bolívie

Jedinečná kombinace chutí. Pečené sladké pečivo s pikantním vývarem aji amarillo (žlutý pepř) a slaná náplň typicky připravená z hovězího nebo kuřecího masa, brambor, zeleniny, nakrájených vajec natvrdo a oliv nebo hrsti rozinek.

Pebre – Chile

Pebre je základem chilského jídelníčku a je oblíbeným kořením pro sopaipillas (smažené placky z dýňového těsta), chléb, maso a ryby. Klíčovou ingrediencí této pikantní salsy je Merquén, směs koření ze sušených uzených chilli papriček, které jsou opečené a drcené se semínky koriandru, pocházejících od domorodých obyvatel Mapuche. Tato opojná směs se poté promíchá s nakrájenou zeleninou, chilli, bylinkami, citronovou šťávou a octem.

Asado – Argentina

Argentinské asado je mnohem víc než jen grilování. Je to oslava kultovní kultury gaucho a jejího nejcennějšího produktu, masa. Každý víkend se argentinské rodiny scházejí, aby se podělily o hostinu plnou masa pečeného na ohni, zalitou spoustou Malbecu. Příprava a vaření asado jsou brány velmi vážně. Nutností je parrilla postavená z cihel s nastavitelným grilem pro přesné vaření masa, žhavé uhlíky a velkorysý výběr masa. To se před tepelnou úpravou pouze osolí.

Brigadeiros – Brazílie

Brigadeiros jsou brazilské delikatesy, které tradičně kombinují kondenzované mléko, kakaový prášek, vejce a máslo. Zřejmě byly poprvé vytvořeny ve 40. letech 20. století jako způsob získávání finančních prostředků pro prezidentského kandidáta Brigadeira Eduarda Gomese. I když možná prohrál, Brigadeiros triumfovali a tato sametově hebká sousta jsou dodnes základem narozeninových oslav. Obsahují mnoho polev a přísad, včetně ořechů, ovoce a čokolády, z nichž mnohé nyní zdobí výlohy obchodů Brigadeiro po celé Brazílii.

Dulce de leche – celá Jižní Amerika

Jakmile ochutnáte, budete nadšeni! Ve skutečnosti se zdá, že celý kontinent je posedlý touto lepkavou karamelovou pomazánkou, která se rýsuje rozmačkaná mezi sušenkami alfajores, podávaná k snídani s chlebem a medialunas, zamíchaná do zmrzliny, plněná do churros i libovolného množství pečiva. Pokud máte chuť na sladké, tohle musíte vyzkoušet.

Sledujte nás na sítích

Velikonoční pondělí: Proč kluci hodují a co se už skoro zapomnělo

Barevné mašle, smích a vůně mazance. Velikonoční pondělí je jarní svátek, který v sobě míchá staré pohanství, křesťanské oslavy i lidové pověry. A hlavně – pořád umí být zábavné. Pokud víte, jak na něj.

Češky sahaly po senzaci, Američankám podlehly o jediný gól

České hokejistky opět ukázaly, že patří mezi světovou špičku. V semifinále domácího mistrovství světa v Českých Budějovicích vzdorovaly favorizovaným Američankám až do posledních minut. Přesto podlehly 1:2 a čeká je nedělní zápas o bronz.

Vědci tvrdí, že objevili novou barvu. Popis nestačí, musí se zažít

Mysleli jste si, že jste už viděli všechny barvy světa? Vědci z Kalifornie vás možná vyvedou z omylu. Tvrdí, že pomocí laseru se jim podařilo navodit vjem úplně nové barvy, kterou běžné světlo nevyvolá. Její jméno zní trochu jako vtip – Olo. Ale ti, co ji zažili, o ní mluví jako o „nepopsatelném zážitku“.

YouTube Music přidává nové funkce pro pohodlnější poslech

YouTube Music testuje dvě nové vychytávky, které mají zlepšit uživatelský zážitek. Uživatelé si nově mohou snadněji označit oblíbené skladby a zároveň si ulevit od nepříjemných výkyvů hlasitosti mezi jednotlivými písněmi. Obě funkce se zavádějí postupně a zatím nejsou dostupné všem.

Cestování bez pasu i palubního lístku? Blíží se revoluce v letecké dopravě

Letecká doprava stojí na prahu digitální revoluce. Papírové palubní vstupenky a klasické odbavení mohou brzy úplně zmizet. Nový systém sází na rozpoznávání obličejů a cestovní doklad uložený v telefonu. Má zjednodušit procesy na letištích a zároveň zvýšit bezpečnost.

DOPORUČUJEME

Cestování bez pasu i palubního lístku? Blíží se revoluce v letecké dopravě

Letecká doprava stojí na prahu digitální revoluce. Papírové palubní vstupenky a klasické odbavení mohou brzy úplně zmizet. Nový systém sází na rozpoznávání obličejů a cestovní doklad uložený v telefonu. Má zjednodušit procesy na letištích a zároveň zvýšit bezpečnost.

Italské Benátky začnou opět vybírat vstupné do města, oproti loňsku podraží

Italské Benátky začnou od pátku znovu vybírat vstupné od návštěvníků. Oproti loňsku, kdy město s tímto opatřením kvůli masovému přílivu turistů poprvé přišlo, se poplatek zdvojnásobí na deset eur. Pokud si návštěvník vstupenku rezervuje více než tři dny předem, zaplatí pět eur.

Za nocleh v Norsku si připlatíte. Turistická daň má pomoci přetíženým lokalitám

Norsko plánuje zavést novou turistickou daň. Nebude však platit celoplošně, rozhodnutí bude na obcích. Vláda navrhuje sazbu tři procenta z ceny každého přenocování.

Barcelona zavede selfie zónu u Sagrady Familie. Chce tak zkrotit turistický chaos

Před monumentálním chrámem Sagrada Familia v Barceloně se každý den tísní stovky turistů toužících po dokonalé fotce na sociální sítě. Kvůli ideálnímu záběru neváhají vstoupit do vozovky, zablokovat chodník nebo balancovat s telefonem na eskalátorech z metra. Město se rozhodlo udělat tomu přítrž – návštěvníky chce nasměrovat do speciálně vyhrazeného prostoru.

Američané se za hranicemi necítí vítáni. Důvodem je Trumpova politika

Napětí kolem druhého prezidentského mandátu Donalda Trumpa se promítá i do cestování. Zatímco některé země varují před cestováním do USA, řada Američanů zvažuje, zda se vůbec vydat do zahraničí. Důvod? Strach z odmítnutí, z politických debat… a z toho, jaký obraz jejich země dnes ve světě vyvolává.

NEJNOVĚJŠÍ

Velikonoční pondělí: Proč kluci hodují a co se už skoro zapomnělo

Barevné mašle, smích a vůně mazance. Velikonoční pondělí je jarní svátek, který v sobě míchá staré pohanství, křesťanské oslavy i lidové pověry. A hlavně – pořád umí být zábavné. Pokud víte, jak na něj.

Češky sahaly po senzaci, Američankám podlehly o jediný gól

České hokejistky opět ukázaly, že patří mezi světovou špičku. V semifinále domácího mistrovství světa v Českých Budějovicích vzdorovaly favorizovaným Američankám až do posledních minut. Přesto podlehly 1:2 a čeká je nedělní zápas o bronz.

Vědci tvrdí, že objevili novou barvu. Popis nestačí, musí se zažít

Mysleli jste si, že jste už viděli všechny barvy světa? Vědci z Kalifornie vás možná vyvedou z omylu. Tvrdí, že pomocí laseru se jim podařilo navodit vjem úplně nové barvy, kterou běžné světlo nevyvolá. Její jméno zní trochu jako vtip – Olo. Ale ti, co ji zažili, o ní mluví jako o „nepopsatelném zážitku“.

YouTube Music přidává nové funkce pro pohodlnější poslech

YouTube Music testuje dvě nové vychytávky, které mají zlepšit uživatelský zážitek. Uživatelé si nově mohou snadněji označit oblíbené skladby a zároveň si ulevit od nepříjemných výkyvů hlasitosti mezi jednotlivými písněmi. Obě funkce se zavádějí postupně a zatím nejsou dostupné všem.

Cestování bez pasu i palubního lístku? Blíží se revoluce v letecké dopravě

Letecká doprava stojí na prahu digitální revoluce. Papírové palubní vstupenky a klasické odbavení mohou brzy úplně zmizet. Nový systém sází na rozpoznávání obličejů a cestovní doklad uložený v telefonu. Má zjednodušit procesy na letištích a zároveň zvýšit bezpečnost.