Kulinářské turné po Jižní Americe

Reklama

Jižní Amerika je obrovský kontinent s velmi bouřlivou historií. To je jasně patrné na místním jídle, které má kořeny ve směsi starověkých domorodých kultur a současných evropských vlivů. Co ochutnat?

Přečtěte si průvodce po jednotlivých zemích a nejlepším jídle a pití, které Jižní Amerika nabízí.

Arepas – Kolumbie

Arepas jsou typickým pouličním občerstvením v Kolumbii a najdete je téměř na každém rohu této rozlehlé a krásné země. Ve své nejjednodušší podobě je arepa tlustý, kulatý nekvašený chléb vyrobený z mleté ​​kukuřičné mouky, grilovaný na žhavém uhlí a potřísněný vydatnou dávkou másla. Sýr je oblíbeným doplňkem, ale pro každou denní i noční dobu jsou k dispozici nekonečné regionální variace. Vyzkoušejte arepa con huevo v hlavním městě země Bogotě. Neodolatelná kombinace smažené arepy s dokonale uvařeným tekutým vejcem pro skvělou snídani.

Ovocná šťáva – Ekvádor

Úrodnost rozmanité krajiny Ekvádoru se odráží v nepřeberném množství ovoce, které plní stánky na rušných centrálních tržištích. Mobilní pouliční prodavači křižují města a nebuďte překvapeni, když vám i v autobuse nabídnou granadillu (příbuznou mučenky) a plátky čerstvého ananasu. Kromě konzumace ovoce tak, jak je, jsou Ekvádorci experty na vytváření jugo naturales (čistá ovocná šťáva, voda a cukr) a batidos (ovocné smoothie smíchané s mlékem).

Ceviche – Peru

Tři klíčové ingredience pro skutečně autentické peruánské ceviche jsou čerstvé ryby nebo korýši, sůl a limón. Limón není ani citron ani limetka, ale kříženec mezi nimi. Jeho kyselost efektivně „uvaří“ syrové ryby a je tím, co dává pokrmu jedinečnou ostrou, ale jemnou chuť. Ceviche lze nalézt v mnoha dalších podobách v Chile, Ekvádoru a Kolumbii (Kolumbijci používají vařené měkkýše a jejich verzi doplňují horkou rajčatovou omáčkou).

Reklama

Klasické doplňky zahrnují sladké brambory, nakrájenou červenou cibuli a kukuřici. Moreish marináda, leche de tigre, je skutečnou hvězdou tohoto jídla a je sama o sobě oblíbenou přílohou.

Salteñas – Bolívie

Jedinečná kombinace chutí. Pečené sladké pečivo s pikantním vývarem aji amarillo (žlutý pepř) a slaná náplň typicky připravená z hovězího nebo kuřecího masa, brambor, zeleniny, nakrájených vajec natvrdo a oliv nebo hrsti rozinek.

Pebre – Chile

Pebre je základem chilského jídelníčku a je oblíbeným kořením pro sopaipillas (smažené placky z dýňového těsta), chléb, maso a ryby. Klíčovou ingrediencí této pikantní salsy je Merquén, směs koření ze sušených uzených chilli papriček, které jsou opečené a drcené se semínky koriandru, pocházejících od domorodých obyvatel Mapuche. Tato opojná směs se poté promíchá s nakrájenou zeleninou, chilli, bylinkami, citronovou šťávou a octem.

Asado – Argentina

Argentinské asado je mnohem víc než jen grilování. Je to oslava kultovní kultury gaucho a jejího nejcennějšího produktu, masa. Každý víkend se argentinské rodiny scházejí, aby se podělily o hostinu plnou masa pečeného na ohni, zalitou spoustou Malbecu. Příprava a vaření asado jsou brány velmi vážně. Nutností je parrilla postavená z cihel s nastavitelným grilem pro přesné vaření masa, žhavé uhlíky a velkorysý výběr masa. To se před tepelnou úpravou pouze osolí.

Brigadeiros – Brazílie

Brigadeiros jsou brazilské delikatesy, které tradičně kombinují kondenzované mléko, kakaový prášek, vejce a máslo. Zřejmě byly poprvé vytvořeny ve 40. letech 20. století jako způsob získávání finančních prostředků pro prezidentského kandidáta Brigadeira Eduarda Gomese. I když možná prohrál, Brigadeiros triumfovali a tato sametově hebká sousta jsou dodnes základem narozeninových oslav. Obsahují mnoho polev a přísad, včetně ořechů, ovoce a čokolády, z nichž mnohé nyní zdobí výlohy obchodů Brigadeiro po celé Brazílii.

Dulce de leche – celá Jižní Amerika

Jakmile ochutnáte, budete nadšeni! Ve skutečnosti se zdá, že celý kontinent je posedlý touto lepkavou karamelovou pomazánkou, která se rýsuje rozmačkaná mezi sušenkami alfajores, podávaná k snídani s chlebem a medialunas, zamíchaná do zmrzliny, plněná do churros i libovolného množství pečiva. Pokud máte chuť na sladké, tohle musíte vyzkoušet.

Reklama

Nejnovější

Dva litry vody denně jsou pro většinu lidí nadměrné množství, tvrdí studie

Doporučení vypít osm sklenic vody denně je pro většinu lidí pravděpodobně přehnané. Informoval o tom list the Guardian s odvoláním na studii, podle které může tato rada například v Británii vést k tomu, že se každý den vyplýtvá 20 milionů litrů pitné vody.

Obrovský had zaútočil v Austrálii na pětiletého chlapce. Stáhl ho do bazénu

Pětiletého australského chlapce napadla krajta, která byla asi třikrát větší než on. Kousla ho, sevřela a vtáhla do bazénu. Chlapec útok přežil.

Podle nové studie věří v čarodějnictví asi 40 procent lidí

Globální studie zjistila, že asi 40 procent lidí věří ve zlé čarodějnice, které vyslovují temné kletby a mohou za všechno špatné. Tato víra je nejvíce rozšířená v chudších zemích s menším zastoupením vzdělání, například v Ghaně, Maroku či Rusku.
Reklama

Musíte číst

Dva litry vody denně jsou pro většinu lidí nadměrné množství, tvrdí studie

Doporučení vypít osm sklenic vody denně je pro většinu lidí pravděpodobně přehnané. Informoval o tom list the Guardian s odvoláním na studii, podle které může tato rada například v Británii vést k tomu, že se každý den vyplýtvá 20 milionů litrů pitné vody.

Obrovský had zaútočil v Austrálii na pětiletého chlapce. Stáhl ho do bazénu

Pětiletého australského chlapce napadla krajta, která byla asi třikrát větší než on. Kousla ho, sevřela a vtáhla do bazénu. Chlapec útok přežil.
Reklamaspot_imgspot_img

NejnovějšíTop
Doporučujeme pro vás